U bent hier
Syncopacma vinella (Bankes, 1898)
Bij deze soort is het opmerkelijk dat ze sexueel dimorph is. De mannetjes zijn anders getekend dan de vrouwtjes (bij foto's imago zijn de eerste 3 foto's mannetjes de laatste 2 zijn vrouwtjes).
Ovipositie niet bekend.
De rupsen maken een spinsel tussen enkele bladeren en vandaaruit maken ze blaasmijnen in de omringende bladeren. Soms met een weinig frass in de mijn soms zelfs geen frass.
De rups verpopt in het spinsel.
- Deze werd reeds door onze werkgroep waargenomen op 20 oktober 2012 in Durbuy op verfbrem, ook vorig jaar vonden we de soort op dezelfde plaats. Ik kweekte van de exemplaren van 2013 enkele poppen uit en controleerde de genitaliën van één van de uitgekomen exemplaren! Daaruit bleek dat het gaat om een nieuwe Belgische soort voor de fauna! Een artikel over deze soort zal later verschijnen in het wetenschappelijke magazine van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie, Phegea.
- Op 07 juni 2014 werd deze soort zelfs ongewoon massaal aangetroffen op verfbrem in Durbuy.
Info omtrent de verspreiding op Catalogue of the Lepidoptera of Belgium.
Deze soort werd al gevonden in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal, Sardinië, Slovakije, Spanje en Zweden.
Vermoedelijk bij ons zelfs twee generaties per jaar. Rupsen zijn te vinden in de maand juni en juli en dan terug in oktober.