U bent hier

Home

Excursieverslagen

19-05-2023 Virton ~ Vallée de Rabais - Bois de Virton

Sfeer - Virton ~ Vallée de Rabais (LX) 19-05-2023 ©Steve Wullaert

Ten noorden van Virton ligt het bekken van Rabais, een kleine zijrivier van de Ton, en het Bois de Virton dat het omringt, strekken zich uit over bijna 600 hectare tot Croix Rouge in het noorden. Dit uitgestrekte bosmassief beslaat de Cuesta Sinémurienne, een van de drie "kusten" die het reliëf en het landschap van Belgisch Lotharingen zo goed karakteriseren.

14-05-2023 Vielsalm/Bihain ~ La Grande Fagne et le Sacrawé

Sfeer ~ Vielsalm ~ La Grande Fagne et le Sacrawé (Luik) 14-05-2023 ©Steve Wullaert

Op zondag 14 mei '23 waren we met de werkgroep in een hoogveen gebied op de rand van Vielsalm en Bihain. Overdag ging de temperatuur niet superhoog maar waren er toch wel voldoende opklaringen om nu en dan in t-shirt rond te lopen. We zagen dan ook wel een aantal dag- en nachtvlinders... Tegen de avond trok de hemel dicht wat ideaal is voor de start van een nachtvangst. We zetten in totaal 9 vallen uit doorheen het gebied. We gingen van start om 21:20 met een temperatuur van 10°C, tegen de ochtend om 05:45 was de temperatuur maar een heel klein beetje gezakt naar 9.5°C!

06-05-2023 Torngy ~ Bois de Gueville

Minucia lunaris - Torgny ~ Bois de Gueville (LX) 06-05-2023 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 6 mei '23 gingen we met de Werkgroep Bladmineerders opnieuw naar Torgny voor een dag- en nachtinventarisatie. De weersomstandigheden waren niet slecht, toch vonden we weinig vlinders overdag. Ook de nachtvangst was niet super terwijl we toch een goeie nachttemperatuur hadden. Er werden in totaal 12 bakken met telkens 1x 125w uitgezet en 1x 15w actinic. Het was met momenten zwaar bewolkt met een paar druppels regen. De meeste regen schoof gelukkig meer westwaarts door...

30-04-2023 Doische ~ Le Baquet & Haie Gabaux

Aglia tau - Doische ~ Haie Gabaux (NA) 30-04-2023 ©Steve Wullaert

Op zaterdag zijn we met de Werkgroep Bladmineerders van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie opnieuw naar de Viroinstreek afgezakt. Deze keer bezochten we een vertrouwde plaats, nl. Le Baquet en een nieuwe plaats genaamd Haie Gabaux. Deze twee plaatsen liggen niet zo ver van en zijn allebei even schitterend. We maakten met de groep eerst een wandeling in Le Baquet en daarna werden de vallen uitgezet in Haie Gabaux. De resultaten waren na een eerder wisselend voorjaar toch wel goed.

19-06-2022 Andenne ~ RN de Sclaigneaux

Cupido argiades - Andenne ~ RN de Sclaigneaux  (Namen) 19-06-2022 ©Dries De Vreeze

Op zondag 19 juni '22 zijn we opnieuw naar Andenne geweest. RN de Sclaigneaux hebben we met de Werkgroep Bladmineerders al verschillende keren onderzocht en telkens kwamen we voor verassingen te staan. Ook deze keer vonden we heel leuke soorten die verder in dit verslag besproken worden.

18-06-2022 Doische ~ Le Baquet

Odonestis pruni - Doische ~ Le Baquet (Namen) 18-06-2022 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 18 juni '22 zijn we voor de 2de keer met de Werkgroep Bladmineerders afgezakt naar Doische ~ Le Baquet. Gelegen aan de Franse grens, is dit natuurgebied nooit vervuild geweest door intensieve landbouw. Het bestaat uit een mengsel van verschillende biotopen. Eikenbossen met meidoornhagen, twee beekjes die het gebied doorkruisen langs natte weiden en stroken heide. De gevarieerde vegetatie staat vol met orchideeën, blauwe knoop en heide. (bronvermelding: https://www.natagora.be/reserves/le-baquet)

12-06-2022 Gouvy ~ Ourthe Oriental

Sfeer - Gouvy ~ Pont de Bellain - Ourthe Oriental (Luxemburg) 12-06-2022 ©Steve Wullaert

Op zondag 12 juni '22 zijn we met de Werkgroep Bladmineerders van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie voor de eerste keer afgezakt naar Gouvy ~ Ourthe Oriental.

04-06-2022 Nismes ~ Tienne Breumont

Minucia lunaris - Nismes ~ Tienne Breumont (Namen) 04-06-2022 ©Dries De Vreeze

Op zaterdag zijn we met de Werkgroep Bladmineerders voor de tweede keer afgezakt naar de Tienne Breumont te Nismes. Het is en blijft een interessante plaats voor dag- en nachtvlinders te inventariseren. Jammer genoeg was het meteen te zien dat de droogte en de intense blootstelling aan de zon zijn sporen had nagelaten op de Tienne Breumont. Alles stond kurkdroog en kraakte onder de voeten. Overdag werd het zeer warm en vloog er weinig rond. Te droog en weinig bloemen. Hier en daar een paar dagvlinders en een verdwaalde nachtvlinder.

26-05-2022 Rocherath ~ Vallée de la Holzwarche & Weisse Stein

Panthea coenobita - Rocherath ~ Vallée de la Holzwarche + Weisse Stein (Luik) 26-05-2022 ©Steve Wullaert

Op zaterdag 26 mei zijn we opnieuw naar de Hoge Venen geweest met onze Werkgroep. Deze keer ging de dagvangst door in de Vallei aan de Holzwarche zelf en de nachtvangst aan de witte steen. Deze steen, een kwartsietrots, achtergelaten door de modderstromen toen het klimaat opwarmde na de jongste ijstijd, ligt op een officieele hoogte van 692.5m boven de zeespiegel. Het is daar dus meestal kouder dan in de rest van de omliggende gebieden.

21 & 22-05-2022 Koksijde ~ Doornpanne

Sfeer - Koksijde ~ Doornpanne (West-Vlaanderen) 21-05-2022 ©Wim Declerq

Op zaterdag zijn we met de Werkgroep Bladmineerders in de richting van de kust afgezakt. Deze keer gingen we naar een gebied waar we al menig keer zijn gaan inventariseren. De teller van aantal soorten staat in de Doornpanne op 668 verschillende waargenomen soorten. Dit na 6 jaar inventariseren, 10 excursies. Het weer viel mee deze keer, we hadden zonnig weer overdag en relatief warme temperatuur, duidelijke doortrek van distelvlinders duidde erop dat er influx was van vlinders uit het zuiden.

Pagina's