U bent hier

Home » Events

22-09-2019 Oud-Turnhout ~ Landschap De Liereman

zondag, 22 september, 2019 - 14:00 tot maandag, 23 september, 2019 - 10:00

Op zondag 22 september wordt er stipt afgesproken om 14u aan het bezoekerscentrum van de Liereman te Oud-Turnhout. Adres: Schuurhovenberg 43 - 2360 Oud-Turnhout.
Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.
Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde.
Ook voor erfgoed is Landschap De Liereman een topper. 12.000 Jaar geleden gebruikten jagers de duinengordel als kampplaats en de vele vuurstenen voorwerpen geven het gebied een archeologische waarde.
Halverwege de 19° eeuw ging het heidelandschap sterk achteruit. Maar dankzij de vrijwilligers en het Europese natuurprogramma LIFE werden grote oppervlakten heide, duin en bloemenrijk grasland hersteld.
 
Bronvermelding: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/landschap-de-liereman#beschrijving
 
Er wordt in de late namiddag een frituur/pizzeria bezocht en daarna wordt een nachtvangst georganiseerd in het gebied zelf. Breng goed schoeisel mee en een zaklamp.
Gelieve te verwittigen als je wenst mee te komen op sw.demijnen@gmail.com ofwel op 0495-578-345
 

Locatie: 
België
Breedtegraad: 51° 19' 39.2628" N
Lengtegraad: 5° 0' 11.6424" E