U bent hier

Home » Events

20-10-2018 Zichem ~ De Demerbroeken

zaterdag, 20 oktober, 2018 - 12:00 tot zondag, 21 oktober, 2018 - 08:00

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met Natuurpunt aan de uitbouw van een uitgestrekt natuurreservaat in de Demerbroeken (ANB & Natuurpunt). Zo beheert Natuurpunt het Vierkensbroek, tussen Averbode en de Hulpe. Het beheer van de Kloosterbeemden en het Molenstedebroek zijn in handen van het ANB. De Demerbroeken vormen een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Typisch voor de streek van de Demerbroeken is de aanwezigheid van poelruit in de ruigtes. In de hooilanden vind je verschillende zeggesoorten, dotterbloem, moeraswalstro, echte koekoeksbloem, egelboterbloem, zeegroene muur en grote ratelaar. De rust en uitgestrektheid van de Demerbroeken werkt als een magneet voor vele dieren. Zeldzame vogelsoorten zoals de kleine karekiet, bosrietzanger, rietgors en blauwborst voelen zich er prima in hun verenpak. In de grachten, greppeltjes en open waterpartijen leven de alpenwatersalamander, Europese kamsalamander, pad, bruine en groene kikker. Ook de wezel, bunzing en hermelijn maken dankbaar gebruik van dit natuurlijke en voedselrijke waterpretpark. De ongereptheid van deze natuurparel trekt ook heel wat reeën aan.
Voor deze excursie wordt er afgesproken om 12u00 stipt aan de parking in de Ernest Claesstraat ter hoogte van huisnummer 128.
Er wordt eerst een wandeling gemaakt door het gebied om allerlei soorten Lepidoptera te zoeken en daarvan wordt een uitgebreide lijst gemaakt. Voor ’s middags is het aangeraden om iets van eten en drinken mee te nemen. In de vooravond wordt een frituurtje/pizzeria bezocht.

’s Avonds wordt een nachtvangst voorzien waarbij het ook aangeraden is om goed schoeisel en een zaklamp mee te nemen.

Wie wil meegaan gelieve te verwittigen bij Steve Wullaert <sw.demijnen@gmail.com> 0495.578.345

Locatie: 

Ernest Claesstraat

Ernest Claesstraat
Scherpenheuvel-Zichem 
België
Breedtegraad: 51° 0' 33.786" N
Lengtegraad: 4° 59' 27.132" E