U bent hier
Coleophora coronillae Zeller, 1849
Het imago van deze soort is nogal vrij opvallend door de grootte en de goudgele kleur. De vleugelspanwijdte is ongeveer 14 tot 18 mm. De antennes zijn zwart - wit geringd.
In de oudere literatuur was er over deze soort nogal wat verwarring. Vroeger werd gezegd dat deze soort in een lapjeszak zou leven maar vermoedelijk hebben deze betrekking op een andere soort nl. Coleophora oriolella. (zie ook uitleg op bladmineerders.nl) Over de koker wordt ook geschreven dat deze in een buisvormige "zijden" koker zou leven maar volgens onze waarnemingen klopt dit helemaal niet. Alle kokers die we in het veld vonden waren "bladkokers" waarin zijde is aangebracht. Op sommige foto's is goed te zien dat de rups effectief een vlekmijn heeft gemaakt en uitgesneden om daarmee de koker te construeren! (zie foto 4 in gallerij mijn & laatste foto in gallerij koker)
De rups maakt een vlekmijn om daarmee een koker te construeren. Daarna kruipt de koker rond om de peulen leeg te vreten.
De rups verpopt in de koker ergens op de plant.
- Voor het eerst in ons land gemeld uit de provincie Limburg in 2016. We gingen toen met de Werkgroep Bladmineerders naar Dilsen-Stokkem ~ Negenoord-Kerkeweerd waar we twee goudkleurige exemplaren vingen van deze soort.
- Op 06/2017 werden opnieuw imago's aangetroffen van deze soort. Enkele weken later vonden we op dezelfde plaats verschillende kokers van deze soort wat er op wijst dat deze soort een goeie populatie heeft in het gebied.
- Voorlopig komt deze soort op één enkele locatie voor in ons land. Het is niet uit te sluiten dat Coleophora coronillae misschien op nog andere plaatsen voorkomt waar Coronilla varia te vinden is.
Info omtrent de verspreiding op Catalogue of the Lepidoptera of Belgium.
Deze soort komt in grote delen van Europa voor.
Deze soort heeft één generatie per jaar. De imago's vliegen vanaf de maand juni tot in augustus. Kokers zijn te vinden vanaf de maand juli.