Nieuwe toegevoegde foto's op deze website

Welkom op www.bladmineerders.be

Phyllonorycter platani - Couthuin (Luik) 14-04-2013 ©Philippe Vanmeerbeeck

Deze site is ontstaan door het vele werk van enkele leden van de werkgroep bladmineerders onder de vleugels van de Vlaamse vereniging voor Entomologie.

Gelukte kweek van Chrysoesthia eppelsheimi uit Zuid-Frankrijk

Chrysoesthia eppelsheimi ♂ (PRE.SW.915.16.M.FR.15) - Frankrijk ~ Ornolac-Ussat-les-Bains - Dept. Ariège - 04-09-2015 uitgekweekt op 10-04-2016 ©Steve Wullaert

Op 4 september 2015 gingen mijn vriendin en ikzelf naar Zuid-Frankrijk op vakantie. Daar vonden we in Ornolac-Ussat-les-Bains (Dept. Ariège) op een bergpas verschillende bewoonde mijntjes van een Lepidoptera waarvan we toen de naam nog niet wisten. We verzamelden enkele mijntjes met levende rupsjes erin. De waardplant was ook niet echt zeker, het leek wel op een soort Globularia of iets dergelijks...
De rupsjes verpopten buiten de mijntjes in een witachtige cocon in het potje waar ze inzaten.

Excursies in België.

We proberen maandelijks met onze werkgroep een uitstap te organiseren waar we zowel de flora als de mineerders onder de loep nemen. Deze uitstappen gaan zowel in Vlaanderen als Wallonië door, alle gunstige gebieden in België worden uitgekamd en van elke uitstap zal een uitgebreide lijst worden gepubliceerd op deze site.

Wat zijn bladmineerders en hoe herkennen we ze?

Kvhs.nbed.nb.ca >>leaf structure<<

Op de foto hiernaast ziet u de dwarsdoorsnede van een blad.

  • De cuticula is een waslaagje dat geproduceerd wordt door de epidermiscellen om de plant te beschermen tegen uitdroging.
  • De epidermis is een laag met afgeplatte cellen die geen bladgroen bevatten.
  • Het palisadeparenchym is een laag cellen die dient voor de photosynthese en die dus ook de meeste chlorophylkorrels bevat.
  • Het sponsparenchym bestaat uit een sponsachtig weefsel met veel luchtkanalen voor de aan- en afvoer van koolzuurgas en zuurstof.
  • Vervolgens de onderepidermis en terug een cuticula.
  • Op de foto zien we ook de hoofdnerf en een zware zijnerf.