You are here
Coleophora ramosella Zeller, 1849
Vleugelspanwijdte van het imago is ongeveer 10 tot 12mm. Het imago is okerkleurig en wit gestreept zoals vele kokermotten.
Het ei wordt aan de onderzijde van de plant afgelegd.
De groenwitte rups heeft een bleekbruine kop en prothoracale plaat.
De volwassen koker is licht okerkleurig bruinwit en is ongeveer 9mm lang. De zijden koker is slank en heeft een mondhoek van ongeveer 20°.
De rups maakt vlekmijnen, soms meerdere in hetzelfde blad.
De rups verpopt in de koker die vastgesponnen wordt op de plant.
- Deze soort werd door onze werkgroep nieuw voor ons land gevonden voor het eerst in de provincie Namen in Maupas ~ Rocher du Maupas op 01.vii.2016. Het gebied in Maupas is een rotsachtig gebied van 31ha dat onder beheer ligt van DNF. We vonden enkele imago's die naderhand werden gegenitaliseerd.
- Voorlopig is het enkele in de provincie Namen dat deze soort is waargenomen maar het is niet uit te sluiten dat deze soort ook voorkomt in andere Waalse provincies zoals Luik en Luxemburg.
Info omtrent de verspreiding op Catalogue of the Lepidoptera of Belgium.
Deze soort wordt voornamelijk waargenomen in West- en Noord-Europa. Ontbreekt volledig in het Middelandse Zeegebied, maar ook op het Balkan-Schiereiland en ontbrak ook in de Benelux tot nu.
De rupsen komen uit het ei in het najaar en maken eerst een kleine koker waarmee ze de onderste bladeren van de waardplant aanvreten. De kokers overwinteren half volwassen. In het voorjaar herbeginnen de rupsen te eten aan de jonge bladeren van de waardplant dit ongeveer tot in de maand juni tot wanneer de rupsen volwassen zijn en verpoppen. De imago's zijn te vinden vanaf eind juni tot begin augustus.