You are here
Ectoedemia intimella (Zeller, 1848)
Het eitje wordt meestal aan de bladbovenzijde op de hoofdnerf afgelegd, dicht tegen de bladbasis. Maar soms kan het ook aan de onderzijde (zie opmerkingen op bladmineerders.nl)
De bleekgele larve heeft een lichtbruine kop. Bij het uitkomen van het ei boord de larve zich in de hoofdnerf en mineert deze uit tot op de moment dat de larve de blaasmijn maakt. Soms gebeurt het dat de larve van de hoofdnerf naar een zware zijnerf mineert en daar dan de blaasmijn maakt.
De mijn begint in de hoofdnerf en loopt in de richting van de bladtop, soms mineert de rups zelfs een zware zijnerf om daarna een blaasmijn te maken die meestal begint op ongeveer 1 a 3cm van de plaats waar het eitje is afgelegd. Meestal ligt de blaasmijn naast de hoofdnerf of minder frequent naast een zijnerf. In het begin van de blaasmijn ligt het frass aan weerszijden in twee paralelle banden, soms ook maar één band met frass.
De cocon is okergeel tot roodbruin.
- In Finland is in 2010 een populatie ontdekt die zich met Populus balsamifera voedde wat niet frequent voorkomt (van Nieukerken et al 2010). Maar ook in ons land werd in Alle-sur-Semois (pro. Namen) in 2015 een populatie gevonden op balsempopulier.
- Er zijn een aantal soorten rupsen van mineerders die in het najaar hun mijnen pas maken, dit is ongeveer op het moment dat de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren door de herfst. Deze rupsen scheiden in hun mijn cytokininen (plantenhormonen) af die het verouderingsproces van het omringende bladweefsel tegengaan. De mijnen zijn zeer makkelijk te vinden in de maand oktober en november wanneer de bladeren reeds van de bomen zijn gevallen, de mijnen liggen aan de basis van zo'n groen eiland en verraden zo hun aanwezigheid. (Duidelijk te zien op fig.8 & 9)
- Er zijn 4 soorten Ectoedemia's die een gelijkaardige mijn maken waar het frass aan weerszijden van de beginmijn ligt. Maar ze hebben elk hun eigen voedselplant.
- Ectoedemia argyropeza (Populus tremula / ratelpopulier)
- Ectoedemia hannoverella (Populus nigra / zwarte populier & Populus canadensis / Canadapopulier)
- Ectoedemia intimella (Salix sp. / wilg)
- Ectoedemia turbidella (Populus alba / witte abeel)
Info omtrent de verspreiding op Catalogue of the Lepidoptera of Belgium.
Deze soort is in grote delen van Europa te vinden tot ver in Rusland. Ook al waargenomen in Japan. (verspreidingskaart)
Motjes vliegen in één generatie in juni en juli. Minerende rupsjes zijn te vinden vanaf eind september tot november.